wtorek 19 marzec, 2024

Remember Me

Oświadczenie Przewodniczącego Rady Nadzorczej - Krzysztofa Rzepczyka

czwartek 28 lipiec, 2022

Jako stacja radiowa działająca od 10 lat i nieposiadająca żadnych politycznych powiązań, a co najważniejsze, będąca stacją pluralistyczną, otwartą dla wszystkich przedstawicieli różnych środowisk: kultury, polityki i sportu, stanowiącą własność prywatną, a której byt zagrożony jest działaniami funkcjonariuszy politycznych ze środowisk związanych z Solidarną Polską w osobach Artura Ogurka — członka m.in. Rady Nadzorczej ZAK Kędzierzyn-Koźle, a także dyrektora w Spółce PKN Orlen w Opolu, a zarazem prezesa PKN Orlen Centrum Serwisowe w Opolu — Pawła Stępowskiego, korzystających z protekcjonizmu politycznego i powołujących się publicznie na swoje wpływy, które już dzisiaj zapewniają im wygranie konkursu koncesyjnego ogłoszonego przez KRRiT, wzywamy ich i ich zwierzchników politycznych, aby pozwolili działać stacji radiowej, która jest urzeczywistnieniem idei niezależnych i wolnych mediów, z których oni przez 10 lat w sposób swobodny i niczym nieograniczony korzystali. Odwołujemy się do szacunku, do własności prywatnej, do reguł demokratycznego Państwa prawnego ucieleśniającego zasady sprawiedliwości społecznej wyrażonej w art. 2 konstytucji RP czy też ochrony praw nabytych, a także społecznej gospodarki rynkowej opartej na własności prywatnej.

Przewodniczący Rady Nadzorczej Radia Nysa
Krzysztof Rzepczyk